•M'adono de la tremenda facilitat amb què, la manera com s'informa d'una notícia, la seva repetició constant als mitjans i la inevitable xerrameca dels també inevitables tertulians —aparents i dubtoses enciclopèdies del saber— que, poden sumats, arribar a encendre els ànims, fins i tot de persones que em consta, o així m'ho sembla, són intel·lectualment brillants.
•M'adono de com acceptem la retallada d'un vídeo destinat a obtenir m'agrades (likes) en alguna xarxa social, gairebé sempre tret de context, com si fos un document complet, veraç i imparcial.
•M'adono de com és de terriblement fàcil caure en els terrenys del priorisme i el prejudici.
Vivim en una societat on no abunda el criteri propi i es confon amb els mimetismes repetitius de criteris aliens que fem nostres i després, pomposament defensem com si fossin el fruit de les nostres neurones.
Estem malament; molt malament. Sense criteri, ni anàlisi de la nostra pròpia collita, pensant i opinant a ritme i compàs d'unes batutes a les què oferim confiança immerescuda. Amb la partitura plegada dins un calaix.
Com es deia a l'edat mitjana: Que Déu salvi el rei, perquè al poble no hi ha déu que el salvi.
El Criteri es va acabar amb Balmes. Ara el criteri és que no hi ha criteri, i menys encara equanimitat.
ResponderEliminarRecordem a Fuster: Contra el bé i contra el mal, contra les pretensions dels uns i dels altres només ens queda una defensa: La ironia
Salut.
Qualsevol psicòleg et diria que si la teva defensa final és la ironia, llavors, has perdut la partida.
Eliminar