A voltes amb Mastodon 24 hores

Bon dia al mati canta el gall kikiriki!

No tinc la intenció de fer-me més pesat del necessari i el que no ho vegi així, li recordo que a dalt a la dreta el navegador té una X que si la punxa, soluciona el problema "ipso facto"

Parlaré de Mastodon perquè tinc una vocació irreprimible de compartir les coses que descobreixo, conec, estudio o que simplement considero interessants. Alguns ho aprofiten i d'altres no.

A poques 24 hores d'ús, les meves primeres impressions són bones. No és un mirall de Twitter i potser aquesta sigui la seva gran virtut. Ja ho aniré desgranant perquè hi ha moltes (moltes és moltes) coses per descobrir, més ben dit; per aprofundir, perquè descobertes ja ho estan.

Per començar, el primer que cal entendre de Mastodon és que no està centralitzat en un sol complex de servidors. No és una empresa o una entitat en si. Es forma a partir de servidors autònoms, els costos dels quals els suporta, el "titi" que té ganes (titi és amb admiració i carinyo, ep!). Els servidors accepten aportacions voluntàries dels usuaris. Així, quan entres a crear-te el teu compte d'usuari, el primer que has de fer és escollir en quin servidor vols operar. Jo en vaig escollir un català "mastodont.cat" (Per cert, que crec que afegir-hi la "t" final és un error que no és conseqüència d'una altra cosa que aquest complex d'inferioritat lingüística que tenim).

Editat: Cal rectificar. M'expliquen que el motiu de la “t” afegida no és per altra causa que pel fet que el domini (mastodon.cat) ja havia estat registrat. Això sol passar molt sovint. Les coses, com són i l'oli del pa amb tomàquet,  només d'oliva coi!


I això no vol dir que la vostra activitat activa o receptiva d'informació, es quedi constreta a l'àmbit d'aquest servidor. No; el que aportes ho pot veure (si vols) tothom i lògicament tu podras veure qualsevol cosa de qualsevol servidor del món.

Aquest servidor català és el tercer en rànquing d'activitat del conjunt dels europeus. Aquí tens una gràfica des de 19/11 fins a 21/11. Espectacular!


 Però pots escollir el que vulguis. Té poca importància.
Editat
(aportació de l'usuari  @marcelcosta@barcelona.social.
Ens diu:
Això és parcialment erroni. És cert que el teu servidor no et limita la capacitat d'interaccionar amb la resta, com molt bé expliques.
Però per una banda la línia temporal local és el teu barri i servirà molt al principi per a trobar comptes afins. D'altra banda, cal llegir els acords de convivència de cada servidor i comprovar que encaixen amb l'ús que se'n vol fer.
Ja he començat a veure cares conegudes de l'escena catalana, alguna editorial de notícies d'àmbit espanyol i alguns dels comptes que em solen entusiasmar d'àmbit internacional.
El meu darrer seguit és una noia que em fa gràcia. Potser la coneixeu. I també d'altres. Per exemple:

Mariola Dinarès Quera@holamariola@mastodont.cat

El Punt Avui@elpuntavui@mastodont.cat

elDiario.es@eldiarioes@mastodon.world

AstroCat@astrocat@mastodont.cat



Segur que com a tot arreu, apareixeran malalts del caràcter, trols, i cabrejadors professionals, però pel que veig, són de millor controlar en aquesta plataforma.
A escala general, seria un error dir que Mastodon està cridat a substituir ni Twitter ni ningú, però que és una alternativa més per al món del microbloging, segur que sí. És el que he pogut entendre (fins ara).

Però, la importància que veig en fenòmens com aquest és que a poc a poc es van enfonsant els castells de certs "senyors feudals" que pretenen sotmetre'ns a un vassallatge monopolitzant a canvi de suposats serveis del seu castell.
Amazon entre ells:



Compartir:

0 Comentaris oferts:

Publicar un comentario

AÑADE TU COMENTARIO
Un emoticono? Cópialo i pégalo:
😀😁😂😃😄😅😆😇😉😊😋😌😍😎😏
😐😓😕😘😜😞😠😡😲🙈🙉🙊🙏💩💪
También puedes añadir foto o vídeos, simplemente escribiendo
su URL en el cuerpo del comentario. (Asegúrate que es la correcta)